به کلیه بخش های خوراکی گیاهان از جمله ریشه، ساقه، برگ، غنچه، میوه و بذر که به صورت خام، پخته شده و یا فریز شده مورد استفاده قرار می گیرند گفته می شود. سبزیجات ممکن است یکساله، دوساله و یا چندساله باشند. این گروه در مقایسه با سایر گروه های غذایی انرژی و پروتیین کمتری دارند اما حاوی میزان قابل توجهی املاح معدنی، فیبر و ویتامین ها هستند.
سبزیجات را به دو دسته فصول گرم و سرد تقسیم می کنند.
سبزیجات فصول سرد در فصول خنک مناطق گرم و سبزیجات فصول گرم در فصول گرم مناطق سرد کشت و رشد بهتری دارند.
فصول سرد
چغندر، کلم بروکلی، کلم، هویج، گل کلم، کاهو، نخود فرنگی، سیب زمینی، تربچه، اسفناج و شلغم
فصول گرم
لوبیا، ذرت، خیار، بادمجان، هندوانه، فلفل، کدو و گوجه فرنگی
در انتخاب بذر برای کشت باید به فصل مناسب برای کشت، آب و هوای منطقه و شرایط بستر کشت از جمله خاک دقت کرد.
نور، دما و رطوبت عواملی هستند که در سبز شدن بذور نقش دارند. به همین دلیل جهت انجام آسان عملیاتی نظیر وجین، سمپاشی، کنترل علف های هرز بهتر است کشت را به صورت ردیفی در منزل انجام دهید.
خصوصیات بذر خوب
خلوص بذر
بذر مرغوب و با کیفیت باید تمیز و عاری از هر گونه مواد خارجی، بذور آسیب دیده و آلوده به آفات و بیماری ها باشد.
قوه نامیه
توانایی بذر برای جوانه زنی می باشد. بعضی از بذور خیلی سریع قوه نامیه خود را از دست می دهند اما یکسری دیگر قوه نامیه خود را برای مدت طولانی حفظ می کنند.
درصد جوانه زنی
بذور در شرایط مطلوب کاشت که در آن نور، دما و رطوبت مناسب باشد باید درصد بالایی از جوانه زنی را نشان دهند.
سلامت بذر
از مشخصات بذر مرغوب است و باید از بذرهای مقاوم و ضدعفونی شده برای کشت و کار استفاده کرد
طبقه بندی سبزی ها
سبزی های ریشه ای
این گروه از سبزی ها دو ساله بوده و ریشه شان مورد استفاده قرار می گیرد. مانند تربچه، هویج، شلغم و چغندر
سبزیجات پیازی(Bulb)
این گروه سبزی ها دوساله بوده و قسمت زیرزمینی مورد استفاده خوراکی قرار می گیرد. پیاز، تره فرنگی، سیر، موسیر و پیازچه از این جمله اند. ازدیاد این گروه از طریق بذر یا اندام رویشی انجام می گیرد.
سبزیجات ساقه ای
در این گروه سبزی ها معمولا ساقه گیاه و در بعضی مانند کلم قمری قسمت زیرزمینی که با عنوان ساقه تغییر شکل یافته شناخته می شود مورد استفاده قرار می گیرد. مانند کرفس، کلم قمری و مارچوبه
سلزیجات گلدار
قسمت مورد استفاده در این گروه سبزیجات جوانه گل می باشد و برگ و ساقه آن دور ریخته می شود.
در این گروه ازدیاد از طریق بذر صورت می گیرد. مانند گل کلم و کلم بروکلی
سبزیجات برگی
این نوع سبزی ها بیشتر قسمت برگ و دمبرگ شان استفاده می شود. از جمله اسفناج، جعفری، تره و شوید
سبزیجات میوه ای
در این گروه میوه حاصله مورد استفاده خوراکی قرار می گیرد. مانند گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل
سبزیجات بذری
این نوع سبزی ها بیشتر به خاطر بذرشان مورد استفاده قرار می گیرند. بسته به نوع استفاده در حالت نارس یا رسیده برداشت می شوند. مانند نخود، لوبیا، ماش و در مواردی به حالت نارس مانند نخود سبز، لوبیا سبز و باقلا
به همین منظور، بخش بذر گروه آیدیاپلاس با برند بذر گل پرور (Golparvar seeds) به طور متمرکز در حوزه تولید، واردات، بسته بندی و توزیع بذور سبزی فعالیت دارد. از جمله فعالیت های ویژه این بخش می توان به موارد :
-
انجام آزمون دوره ای قوه نامیه بذر با روش های شیمیایی (تست تترازولیوم) و آزمون های جوانه زنی
-
تیمار بذرها با مواد ضدعفونی کننده به منظور افزایش دوره زنده مانی و کاهش خسارت آفات و بیماری ها پس از کشت بذر
-
بهره مندی از دانش برترین اساتید دانشگاهی و تجربه برجسته ترین تولیدکنندگان بذر گل و گیاه
-
ارائه مرغوبترین واریته ها بر اساس کد انحصاری هر واریته (کد شامل: مزرعه بذرگیری، رقم و نسل بذر)
-
استفاده از بسته بندی علمی (مطابق با استاندارد های روز دنیا) جهت حفظ و ماندگاری بیشتر بذر