ازدياد به وسيله بذر روش رایجی است كه گياهان توسط آن تکثیر می شوند. از جهتی هم، ارزش یک محصول گیاهی به میزان زیادی به کیفیت بذر بستگی دارد. صنعت بذر با افزایش توليد، افزايش عملکرد، سرعت توليد واریته های جديد و حفظ خلوص ژنتيكی اين واریته ها، نقش مهمی را بر عهده دارد.
امروزه دنیا به تولید گیاهان زینتی به عنوان یک صنعت نگاه می کند. كشورهاي اروپايي از جمله هلند از سال 1912 فعاليت خود را براي توليـد و صادرات گل هاي شاخه بریده و گلداني شروع کردند. كشور هلند شناخته شده ترین توليد كننده و تامين كننده بذر، پياز و قلمه براي توليد و تکثیر گل و گياهان زينتي مي باشد.
با توجه به موقعيت خوب ايران از نظر تنوع آب و هوا و نور مناسب گل و گياهان زينتي از جمله محصولاتي هستند كه در اكثر نقاط ايران قابل کشت و کار بوده و حتي قابل رقابت در بازارهای جهاني مي باشند. ایران از جمله کشورهای غنی در حوزه گل و گیاهان بومی و وحشی است و منابع ژنتیکی باارزشی به ویژه در گل و گیاهان پیازی همچون لاله، لاله واژگون، انواع آلیومها و سیکلمن دارد. صنعت تولید گل و گیاهان زینتی از صنایع بسیار سودآور و ارزشمند برای کشور ما به دلیل شرایط جغرافیایی، اقتصادی و اکولوژیکی به حساب می آید.
تولید بذر
نیاز كشاورزان به بذر، هر ساله رو به افزایش است. در گذشته کشاورزانی كه بذر زیادی از محصولات شان جمع آوری می کردند آن را در اختيار همسايگان خویش قرار می دادند كه در نتیجه آن آفات، بيماري ها و علف هاي هرز از مزرعه اي به مزرعه ديگر منتقل می شد. شیوه هاي صحيح توليد بذر و کیفیت مناسب بذر بر مقدار محصول تاثیر زیادی می گذارد. یکی از دلایل تعداد كم گیاه در واحد سطح می تواند كيفيت نامناسب بذر باشد كه عامل ژنتيكی در این زمینه می تواند نقش مهمی را ایفا كند. قابل ذکر است، جهت تولید گیاهان زینتی با کیفیت، نیاز به بذور با کیفیت و با صفات مشخص و یکنواخت می باشد.
هدف اصلی كليه برنامه هاي اصلاحی به وجود آوردن واريته هاي بهتر و برتر نسبت به ساير ارقام مورد استفاده بی کیفیت مي باشد. در اين راستا در اكثر كشورهاي دنيا مراكزي جهت كنترل و گواهی بذور اصلاح شده فعالیت دارند كه هدف اصلی اين مؤسسات حفظ صفات و مشخصات بذور برتر است. بنابراین با توجه به تمایل کشاورزان به سمت كشت هاي گلخانه اي (توليد در همه فصول) نياز روزافزونی به بذور هيبريد وجود دارد. بذر های هیبرید یا به اصطلاح اف یک دارای کیفیت و خلوص ژنتیکی بالایی می باشند. این نوع بذرها، به طور مستقیم از تلاقی دو والد که از لحاظ ژنتیکی کاملا از هم متمایز هستند تولید می شوند و در نهایت به بذری تبدیل می شود که دارای ویژگی های هر دو والد خواهد بود
در مورد بذرهای هیبرید، به دلایل ژنتیکی از جمله هتروزیس، دارای عملکرد بالاتری نسبت به والدین می باشند. این موضوع بدین معنی است که بذرهای هیبرید میانگین عملکرد بیشتری نسبت به والدین خود دارند. در حال حاضر تولید بذر هیبریدی در کشاورزی و باغبانی پیشرفته انجام می گیرد که سبب افزایش چشمگیر تولیدات در بخش کشاورزی گردیده است. متاسفانه در حال حاضر به جز تعداد محدودی از گیاهان زراعی، بذر هیبرید سایر گیاهان از کشورهای خارجه وارد می شود. به طوری که طبق آمار رسمی، بیش از 98 درصد بذر مورد استفاده در کشور وارداتی است. قابل ذکر است این آمار در مورد گیاهان زینتی 100 درصد می باشد.